Copilul educa Parintii…

Posibil ca nimeni sa nu caute in a contrazice o asemenea afirmatie, ci dimpotriva sa o accepte si sa o recunoasca. Dar mai mult poate sa si greseasca in a o defini ca tema doar in generatia prezenta.

Nu as putea concepe educatia in adevaratul ei sens al cuvantului fara copil, respectiv primul impact asupra conceperii educatiei a fost nevoia informationala a copilului, sau mai bine zis comunicarea intr-o forma de necesitate sau de dragoste mai mult?

Educatia nu este o forma de dragoste, dar cu siguranta dragostea este o forma de educatie.

Si atunci Parintele ca forma de expresie a dragostei a inceput sa comunice direct cu copilul inca cand acesta era incapabil sa vorbeasca. Si atunci cine a inceput Educatia Parintele sau Copilul?… Copilul avea nevoie de educatie si indirect a cerut-o, conceput-o… parintele a inteles doar ca comunicarea poate sa contina si valori practice. De fapt este de ajuns conceperea mintala, ca si gand doar, a copilului ca intregul proces de educatie sa inceapa. Mai adanc am putea abstractiza ca pana si copilul ca nenascut, respectiv in evolutia sa spre fat dezvolta o forma de cunoastere si auto-educare.

Copilul isi educa Parintele sa fie educat.

Poate invata ar fi un termen mai corect, dar cum vrem sa facem abuz descriem aspectul in care copilul ii aduce de cunoscut incapacitatea sa rationala si informationala parintelui in privinta supraveituirii sau confruntarii cu vreo problema de la o varsta asa de mica. Astfel incat comunicarea nascuta din dragoste se transforma in povete si cantece, prin care pe langa a realiza atentia si dragostea pe care parintele o are spre copil, se dezvolta cel mai cumplit lucru: Frica – sa fie ea primul lucru pe care il invata/educa copilul pe parinte si viceversa?. Revenind insa, copilul isi educa parintele cu noi responsabilitati, griji, atitudini fata de subiectul(e) comunicarii care urmeaza a fi prezente de acum… pana in toata durata vietii.

Copilul isi educa Parintele sa fie practic.

Comunicarea scurta si banala, „e bubu”, „e buna/rea” urmata de raspunsul/rezonanta lor in atentia copilului invata parintele spre a se face inteles, spre a explica, spre a oferi timp, a specula noi atitudini educationale pe care sa le imprime chiar si inaintea sau inexistenta materialului/momentului practic.

Copii isi educa parintii sa se dea drept exemple o viata intraga (poate si aceasta sa fie secretul receptivitatii educatiei constante facute de copii parintilor).

Copiii ii invata pe Parinti viitorul, Parintii pe Copii trecutul.

Pana la varsta constientizarii individuale, copilul este invatat prin exemple/relatarea unor experience pe care deseori copiii le neglijeaza gasindu-le inoportune ori nefolositoare… datorila necalificari lor cu evenimentele prezente sau viitoare, deoarece copiii isi educa parintii raportandu-se la viitor, traind mai aparte/mai deschis prezentul.. pana cand vor invata, ca pentru a face mai putine greseli, trebuie sa isi cunoasca (mai bine) trecutul.. vor ajunge sa fie educati si ei cu un alt viitor.

Aceste aspecte sunt clar neglijabile in viata de zi cu zi, si nu ar ridica niciodata o astfel de problema. Iar daca am gasi astfel de exemple in trecut mai palpabile sigur unii s-ar gandi la copilul Isus sau la Dalai Lama in alte contexte.

Ce se intampla azi?… Parintele accepta zi de zi, mai mult, printr-o anumita curiozitate sa fie educat de copil. Problema este exclusa din interesul evolutiei, dar sublinieaza imoralitatea, indiscipla, lipsa de respect, si alte motive mai putin placute. Problema e inconstienta parintilor ce se ascunde in spatele cuvintelor „sunt un tata/mama de gaska/mishto”(i’m a cool mom/dad), „ma invatat sa traiesc viata”(show me how to live)… la care se aduna iresponsabilitatea ca sa nu zic prostia…

Copiii recunosc… ca isi educa parinti ca o manusa in jurul pumnului lor, cu sensul ca reusesc sa ii „fraiereasca”… cat de constructiv poate fi un astfel de rezultat, sau cat de egoist? Ma gandesc ca daca societatea noastra ar curge in directia inspitelor, vicilor si noile „probleme” ale copiilor nu ar ajunge foarte departe. Nu tin sa ma gandesc la imoralitatea pe care partintii ar putea-o invata de la copii din ziua de azi, care afectati de media isi sutin acasa idile incercad sa confunde conceptile parintilor, si de a le fructifica slabiciunea in interesul lor. Parinti sunt dusi cu minciuni de copii care deseori ajung sa termine si o facultate. Copii care nu is respecta parintii si ii supun, le educa tot felul de conceptii gresite doar pentru a trai ei mai linistiti.

Cu cat cresc copii isi educa mai usor parintii, care prin incredibilul debut de a ceda odata continua toata viata… si uite asa cu copii care isi lasa din ce in mai mult amprenta asupra parintilor… carora le educa lipsa de vinovatie in a fura, a consuma excesiv alcool, tutun, droguri, violuri.. etc… copii care ii educa, supun, imping pe parintii lor in cele mai disperate situatii, doar pentru a le salva lor/sau darui si ultimul strop de libertate sau falsa fericire… unde ar putea sa nu duca lumea asta?…. cand tot mai des ne desprindem de trecut, de parinti… pentru a trai iluzia gresita a viitorului… unde altundeva?… daca, decat sa invatzam din mai multe greseli, sa cautam sa descoperim altele mai noi…

Copiii isi educa parintii… iar „inconstientii” de Parintii nu stiu de ce se plang de generatia existenta…

Prea multa libertate tot timpul va crea haos… iar haosul va da nastere unei noi stari de libertate…

unde sunt acei copii care vor mostenii cerurile si pamantul?…

sigur… prea putini din cei de astazi… 

Darius_II http://360.yahoo.com/persianul2

Anunțuri

Un răspuns to “Copilul educa Parintii…”

  1. What a exotic language ! hello Darius … I’m Sassan … I’m Persian … and what you wanna know about Persians?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: