EFECTELE uluitoare ale VIRUSilor

EFECTELE
uluitoare ale
VIRUSilor
(versiune cu scop pur didactic si informativ)
 
in atenĹŁia surioarei mele: Ninutza

 

 

            In domeniul Tehnologiei InformaĹŁioale in special al Calculatoarelor un virus este cunoscut ca un tip de program care poate sa îşi creeze replica prin copii mai mult sau mai puĹŁin modificate. Caracterizarea lor primara determina mai mult modul lor de multiplicare si efect. Astăzi insă privim lucrurile sub alt aspect având un ansamblu de informaĹŁii mai concrete.

            Posibil ca toata lumea sa dezvolte initial intrebari despre geneza acestor inteligente semi-artificiale si despre efectul loc contructiv sau nu asupra tehnoilogiei informatiei, a evolutiei acesteia si a securitatii. Istoria lor siropoasa dateaza odata cu nasterea retelei public INTERNET. Conceputa de armata SUA ca un system de comunicatie cu protocoalele astfel concepute incat sa aiba un aspect independent, repesctiv trebuia evitata problema dureroasa a unei infunctionabilitati in urma distrugerii/bombardarii unui centru de comunicare informativ sau securitate. Functia ei publica a determinat un alt aspect de siguranta si functionabilitate impreuna cu ingreunarea detectarii punctelor de maxim interes sau securitate prin multitudinea de sisteme active de verificat. Idea era si este absolute geniala ceea ce a si dus la o asemenea viata si evolutie a ei. Insa atunci a aparut si ofensiva anti-securitate.

            Un program care sa se raspandeasca rapid a carui cod/sursa sa se poata lipi de principalele programe cu character active sis a actioneze intr-o maniera dorita, preponderent distructiva in momentul in care identifica un anumit semnal, cheie, informatie.

            Efectul a fost prompt. Sistemele de securitate distruse. Centrale electrice oprite temporar. Spitale si sisteme informationale infucntionabile.

            Echipele de securitate au dezvoltat atunci protectii mare parte in neutralizarea acestor programe si a evenimentelor care ar putea duce la declansarea lor. Astfel generatia urmatoare de virusi a constat in declansari aleatorii(la intamplare) sau immediate; independente de o anumita ora, semnat, informatie gasita, bazandu-se mare parte pe sistemele de operare pe care se aflau. Atunci a inceput si geneza termenilor HOST si TARGET in raport cu activitatea virusilor pe un system, acest lucru mare parte datorita functilor primitive a vechilor virusi de manipulare si adaptabilitate pe diferite sisteme de operare. Astefel prezenta active pe un anumit system desemna acel system ca TARGET(tinta) iar prezenta latenta desemna un system doar ca HOST(gazda).

            Atunci a aparut primul nivel important din acest punct de vedere in domeniul securitatii al tehnologiilor informationale. Nasterea a noi sisteme de operare si a bazele a noi programe antivirus au inceput sa impiedice virusilor.

            Aceste solutii insa se implementau lent. Unul dintre motive consta in pretul ridicat al acestora, si caracterul ascuns al virusilor care in atatea probleme ale sistemelor de operare in evolutie sau a echipamentului hardware, caracterul de performanta scazut a calculatorului erau o extraordinara fantezie doar povestea conceperii unui gand ca tocmai tu sa fi tinta indiferenta a unui virus. Astfel virusii care erau construiti cu un cod foarte mic, se lipau de mai toate fisierele integrandu-se in partea de inceput sau de sfarsit a acestora. Erau prezenti si in memoria principala si toata activitatea sistemelor cautand sa se recreeze in fiecare aplicatie deschiza sau recent utilizata sarind dintr-o adresa de morie in alta, dintr-un MB in altul cautand sa infecteze cat mai mult. Deseori sistemele erau atat de pline incat se faceau compromisuri de coexistenta cu acesti virusi, mai ales cand unii se considerau inofensivi asta in favoarea informatiei care exista pe acel system care era nu doar foarte scumpa in acea perioada dar si rara.

            Asta pana cand noua evolutie in materie de virusi stia sa manipuleze informatii si instructiuni cu impact direct fizic asupra sistemelor. Ei creau fuxuri de date continuu spre anumite componente supranincalzindu-le urmarind distrugerea acestora d.p.d.v. fizic. Efectele erau indreptate in acest moment pana si cei mai indiferenti utilizatori ai PC-urilor (care aveau nu aveau nici un character evolutionist asupra informatiei, simpli consumatori media = muzica, filme, jocuri). In aceasta perioada si-a cunoscut si viata unul dintre cei mai populari virusi de acest gen numit CIH dupa initalele unui taiwanez care a fost ulterior prins tocmai dupa un scurt moment a eliberarii unei versiuni imbunatatile ale aestui virus care sa fie mai ascuns programelor antivirus si a sistemelor de operare. Datorita pagubei a unui cumul de 250milioane dolari doar in Corea de Sud, Chen Ing-Hau a primit initial pedeapsa cu moartea dupa ce a fost anchetat de autoritatile militare din Taiwan insa extraodinara intamplare, probabil cu un caracter moral a fost retragerea plangerilor companiilor de software implicate.

            Ca sa vedeti unde ar putea sa ajunga o idee inofensiva nascuta in 1950 simulata in 1961 sub numele de Darwin, primul virus sa nascut in 1975 sub numele Pervade urmat de ElkCloner 1982, FredCohen public in 1984 pentru prima data un articol despre virusi. In 1988 apare si primul virus de Internet, numit si worm(vierme). Ca doar prin 1989 sa se nasca si primul erou, programul Anti-Virus sub sigla companiei IBM. Alte firme doar prin 1992 in marea amenintare a virusul Michelangelo. Mai amintim si primul concept de virus cu efect asupra binecunoscutele noastre programe Word si Excel sau alte aplicatii macro prin 1995 si virusul care sa raspandit cel mai mult decat oricare pana atunci sub numele inofensiv de LoveLetter anul 2003.

            Cu scop terorist sau de concurenta intre siustemele de operare, programe antivirus sau chiar alti virusi. Cu un fanatism informativ sau din dorinta de afirmare, acesti virusi au revolutionat securitatea tehnologica creand o piata prompta si concurenta.

            Virusii de astazi au un adevarat caracter comerical. Efectul lor este pur promovator, fie acela de sisteme de operare stabile, securizate, programe antivirus si firewall pana la promovarea cu un caracter recunoscut ilegal in mare parte a tarilor sub forme de afisarea unor reclame a unor anumitor site-uri sau produse prin imagini cu caracter sugestiv a unor anumite produse sau site-uri. Indiscutabile sunt si manifestari ale acestora cu caracter anti-securitate dand nastere unor portite de comunicare si control in interesul atacurilor terorist-electronice.

            Astfel la ora actuala sunt mii de programe antivirus si securitate, sute de program de operare dintre care unul care a si lansat un premiu de 1milion $ pentru  prima persoana ca reusi sa ii conceapa un virus. Bineinteles ca nu este vorba de Windows… insa nici de Linux, poate insa MAC OS X va zice ceva.Un sistem dezvoltat mai mult in SUA datorita si necesitatii acestuia de o anumita aritectura hardware, care in europa este slab raspandita, mare parte si ea in laptopuri Apple. Nu doar MAC OS X da premii… in legatura cu virusii si Microsoft da premii, asta din 2003 si se refera la $250.000 pentru capul celora care fac virusi. Mda asta nu e foarte frumos insa se intampla pentru ca azi de exmeplu situatia virusilor ar sta cam asa:

            128.092 pentru DOS/Windows

            432 Unix/Linux

            8547 Office/Macro

            419 Java

            4 Palm OS (noile minicalculatoare performante care le poti tine intr-o palma)

            11507 Script (VisualScript,JavaScript,Shell, IRC – mirc)

            4069 Batch(de comenzi efective ale sistemlor de operare) sau altii

            61917 Programe cu caracter distructiv.

Undeva la un total de 215mii de probleme si mare parte din ele pentru compania Microsoft. Un asfel de top a nascut mai multe glume in trecut printre care si una chiar a unei companii antivirus McAfee care punea intrebarea:

            Este Windows un Virus?

 

Nu bineintels ca nu este. Dar uitati ce faci virusii:

  1. Se multiplica foarte repede – Si Windows face asta
  2. Virusii folosesc foarte  multe resurse de sistem incetinindule – Si Windows face asta.
  3. Virusii in timp transforma harddisk-ul intr-un gunoi – Hmmm… pai si windows face asta
  4. Virusii sunt transportati, in necunostinta utilizatorilor, impreuna cu programe valoroase si sisteme. – Opa.. pai la fel si Windows din nou
  5. Virusii ocazional fac utilizatorul sa suspecteze calculatorul ca mergand foarte incet (vezi punctul 2)          si utilizatorul este nevoit sa cumpere echipament nou. – Mai ales asta face si Windows

 

Deci pana acum se pare ca Windows este un virus insa exista diferente fundamentale: Virusii sunt intretinuti de autorii lor, merg pe foarte multe sisteme, sunt foarte rapizi, compacti si eficienti si tind sa aiba o natura cat mai sofisticata.

 

Deci windows nu este un virus. Este doar o eroare.

 

 

 

 

 

 

Resurse:

http://www.f-prot.com

http://news.com.com/A+20-year+plague/2009-7349_3-5111410.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Computer_virus

http://www.reference.com/browse/wiki/Chen_Ing_Hau

http://www.cs.bgu.ac.il/~omri/Humor/win_is_virus.html

si povestiri eorice :)))))))

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: